• Störningar i webregistreringen

[2014-08-20] GU har för närvarande störningar i webregistreringen. Felsökning pågår. Du kommer inte missa din plats pga av detta. Vi utökar registreringstiden om det behövs.

• Humanisten - ett nytt magasin

[2014-07-01] Humanisten är ett magasin för alla som är intresserade av den verksamhet som sker vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet. Nu finns det första numret att läsa både i tryckt och i digital form.

• Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora

[2014-06-16] Vad är en person och vad kan en person säga och samhällsvillkoren - nu och i det förflutna? Den nya boken Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora, där 24 forskare vid Humanistiska fakulteten medverkar, handlar om människors liv, dess möjligheter och begränsningar i tid och rum, men också om livsberättelsers funktion, förr som nu.

• Arkeologi lockar fram minnen från vår samtid

[2014-06-02] Det arkeologiska perspektivet har viktiga funktioner att fylla när vår nutid och samtidshistoria undersöks. Inte bara fynd, utan också minnen och tankar kan grävas fram. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet.

• GAST öppnat för historiastudenter

[2014-05-26] ¿ När nu Institutionen för historiska studier samlat ämnena antiken, arkeologi och historia, så var det en naturlig process att studentföreningen GAST gjorde likadant, menar föreningens ordförande Sayam Fakchen.

• Kärleken viktig för äktenskap även i äldre tider

[2014-05-26] Att gifta sig är ett viktigt steg i en människas liv. I dag handlar äktenskap mest om enskilda individers lycka, men förr var det något som angick hela släkten. I synnerhet inom adeln, där gods och börd hade stor vikt i valet av äktenskapspartner. Trots detta tog kärleken stor plats i diskussioner kring äktenskap, visar en avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Cecilia Uddén och Michael Rowlands nya hedersdoktorer

[2014-05-19] Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén och Michael Rowlands, professor emeritus i antropologi och arkeologi vid University College London, har utsetts till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

• Arkeologi på Göta älv

[2014-05-12] Anita Synnestvedt, forskare vid Göteborgs universitet, höll i samband med Vetenskapsfestivalen ett kort föredrag om att arkeologer intresserar sig för hur människor levt sina liv i alla tider och att ett sätt att ta reda på det är att se hur landskapet förändrats. Föredraget hölls ombord på "Älvsnabbaren" på turen mellan Rosenlund och Lindholmen den 8 maj.

• Det våras för medeltiden - en vänbok till professor Thomas Lindkvist

[2014-04-22] En av Sveriges ledande medeltidshistoriker, professor Thomas Lindkvist, firade den 16 april sin 65-årsdag. Som en hyllning har vänbok"Det våras för medeltiden" sammanställts.

• Hennes passion är Pompeji

[2014-04-15] Linnéa Johansson bär alltid Pompeji med sig. Tatueringen på hennes arm vittnar om en brinnande passion.