• Arkeologiska fynd av glas sprider nytt ljus över Gamla Lödöse

[2014-09-25] Arkeologiska fynd av glasmassa från den medeltida staden Gamla Lödöse innebär att svensk glashistoria måste skrivas om. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet som beskriver hur förglasade fynd kan tolkas.

• Historiker studerar mytomspunnen bergsprängartango

[2014-08-25] Erik Hallberg, universitetslektor i historia, har tilldelats Marie Nissers-stipendium från Vattenfalls kulturarvskommitté för att dokumentera mötet mellan inflyttade norrlänningar och den halländska landsbygdsbefolkningen.

• Historien kommer inte med posten

[2014-08-21] Historieprofessor Maria Sjöberg får Sveriges största historiepris, Hertig Karls pris, på 50 000 kronor.

• Humanisten - ett nytt magasin

[2014-07-01] Humanisten är ett magasin för alla som är intresserade av den verksamhet som sker vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet. Nu finns det första numret att läsa både i tryckt och i digital form.

• Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora

[2014-06-16] Vad är en person och vad kan en person säga och samhällsvillkoren - nu och i det förflutna? Den nya boken Personligt talat: biografiska perspektiv i humaniora, där 24 forskare vid Humanistiska fakulteten medverkar, handlar om människors liv, dess möjligheter och begränsningar i tid och rum, men också om livsberättelsers funktion, förr som nu.

• Arkeologi lockar fram minnen från vår samtid

[2014-06-02] Det arkeologiska perspektivet har viktiga funktioner att fylla när vår nutid och samtidshistoria undersöks. Inte bara fynd, utan också minnen och tankar kan grävas fram. Det visar en avhandling i arkeologi från Göteborgs universitet.

• GAST öppnat för historiastudenter

[2014-05-26] ¿ När nu Institutionen för historiska studier samlat ämnena antiken, arkeologi och historia, så var det en naturlig process att studentföreningen GAST gjorde likadant, menar föreningens ordförande Sayam Fakchen.

• Kärleken viktig för äktenskap även i äldre tider

[2014-05-26] Att gifta sig är ett viktigt steg i en människas liv. I dag handlar äktenskap mest om enskilda individers lycka, men förr var det något som angick hela släkten. I synnerhet inom adeln, där gods och börd hade stor vikt i valet av äktenskapspartner. Trots detta tog kärleken stor plats i diskussioner kring äktenskap, visar en avhandling i historia från Göteborgs universitet.

• Cecilia Uddén och Michael Rowlands nya hedersdoktorer

[2014-05-19] Sveriges Radios utrikeskorrespondent Cecilia Uddén och Michael Rowlands, professor emeritus i antropologi och arkeologi vid University College London, har utsetts till hedersdoktorer vid Humanistiska fakulteten, Göteborgs universitet.

• Arkeologi på Göta älv

[2014-05-12] Anita Synnestvedt, forskare vid Göteborgs universitet, höll i samband med Vetenskapsfestivalen ett kort föredrag om att arkeologer intresserar sig för hur människor levt sina liv i alla tider och att ett sätt att ta reda på det är att se hur landskapet förändrats. Föredraget hölls ombord på "Älvsnabbaren" på turen mellan Rosenlund och Lindholmen den 8 maj.